Bizonyára mindnyájukkal előfordult már, hogy tökéletesen elterveztek egy horgásztúrát, hosszas készülődés, hetek alatt megtervezték lépésről lépésre a taktikát, etetési stratégiát, csaliválasztást, minden terv szerint, mégis a kapájelzők némák maradtak. „ Jó esetben” a többi horgász sem fog, még rosszabb ha ők igen, nálunk viszont elmarad a várva várt fogás-fotózás. Mindenki elkezd agyalni, mi lehet a hiba? Mit csinálunk rosszúl? Sokan kitartanak az eredeti stratégia mellett, hátha beérik az etetés, hátha elkezd enni a hal, hátha megváltozik az időjárás, hátha csoda történik. De bizton állíthatom a csoda majdnem mindig elmarad! A legtöbb horgász ilyenkor így nyilatkozik: „Nem értem, pedig mindent megpróbáltam !” De mit is jelent a „mindent megpróbáltam”? Merül fel a kérdés. És ilyenkor elkezdik felsorolni a nevesebbnél nevesebb csaligyártók termékeit. Szinte hihetetlen mennyíségű és fajtájú bojlik arzenálja lapul a táskákban és természetesen ezeket fel is használják, de a csoda mégis elmaradt! De biztosan mindent megtettek a siker érdekében? Valóban minden lehetőséget felhasználtak? Mert én úgy vettem észre, hogy sok horgász a csalik váltogatásával le is tudja a „ mindent megpróbáltam” -ot!

Mik azok a lehetőségek amiket meg kell tennünk ha a sikeres fogás nem indúl be? Ezeket a lehetőségeket vesszük most sorra lépésről - lépésre.

1
A csaliválasztás természetesen nagyon fontos szempont. Én tökéletesen megbízom a Big Boilie Baits csalikban, így ezzel a kérdéssel a lehető legkevesebbet foglalkozom. Top Cop, Chili Jalapeno, Force One már sokszor bizonyított, ezek nélkül el sem indulok. De teljesen felesleges 15-20 féle bojlival neki indúlni egy túrának. A sűlyedő csalik mellet 1-2 fajta pop-up vagy Visual Floating és nem cifrázom tovább. El tudom képzelni milyen őrület mikor egyik bojlit a másik után cserélgetik a horgászok, hátha megtalálják a csoda csalit. Olyan sok minden van amin lehet változtatni, de a sikerhez a csalik ész nélküli váltogatása a lehető legtávolabb van. És itt az ész nélküliségen van a hangsúly!

                           9

Hely változtatás, helykeresés: Talán az egyik legsikeresebb változtatás egy új, ígéretes hely megkeresése. Sokszor csak pár méterre kell arréb helyezni végszerelékünket és bingó máris sikerült kapást elérni. Egy adott horgászhelyen belül mindig vannak olyan pontok ahol a pontyok szívesebben táplálkoznak. Érdemes figyelni a halmozgásokat, apró jeleket és természetesen a mederviszony feltérképezése az egyik legfontosabb szempont. Többször voltam sikeres olyan lehetetlen helyeken amit mások álltalában nem horgásztak meg. Ezek lehetnek extra közelségben, pl. pár méterre a parttól, vagy távoli takarásban lévő pontok amit csak zsinór fordítóval lehetett meghorgászni. A lényeg, hogy a lehető legkevesebbet horgászott helyek legyenek, ahol a halak biztonságosabban érzik magukat És ez álltal kevésbé óvatossak.
Etetési stratégia: Ez a pont ami talán a legmeghatározóbb a siker szempontjából. Egy rosszúl megválasztott etetési mód, teljesen tönkre teheti a horgászatot. Még mindig sok horgásznál él az a rossszúl berögződött módszer, hogy nagy etetésell oda lehet szoktatni és ott lehet tartani a halat. Főleg frissen hagyományos módszerről áttért horgászokra jellemző ez. Lefőzni 100 kg kukoricát, lehetőleg jó büdösen beszórni, ráhorgászni egy szem bojlival és várni a nagyhalat. Ha pedig nem jön, kijelentik, hogy nem ér semmit ez a bojli. Én nem azt állítom, hogy a nagy, rendszeres etetés bizonyos nagy kiterjedésű vizeken ( pl Balaton ) nem jó taktika, de biztosan állíthatom a nagy nyomásnak kitett „bojlis” tavakon nagyon ritkán működik.

img_5620

Normális etetési stratégia mellett is persze bőven lehet variálni. Én alapozásnál sem szórok túl sokat amíg nem látom, hogyan eszik a hal Botonkénk főzött bojliból pedig max ½ kg-ot szórok amihez esetleg keverek némi pelletet. Magokat csak olyan helyen használok ahol nincsen jelentős nagyméretű fehérhal állomány. Ez után kapásonként már csak egy-két maréknyit. Ez a kiindulás, ezen lehet változtatni növelve a mennyiséget, vagy akár csökkenteni is ha a helyzet úgy kivánja. A csökkentés akár a nulla etetés kombinálva egy pva. stick mixel. Egy három napos kevésbé sikeres túra utolsó éjszakáján feltettem mindent egy lapra. Végig kevés etetést használtam, utolsó este viszont egyik bólyámhoz beszórtam 10 kiló bojlit, majd az etetéstől kb 15 méterre egy pva-s végszereléket helyeztem el, etetés nélkül. Ennek a drasztikus taktika váltásnak egy óriási tőponty lett a jutalma.

2

Végszerelék: Egy kisebb könyvet lehetne teleírni annyi végszerelék létezik. Itt ezeket nem is sorolnám fel. A lényeg az, hogy változtathatunk ezen a téren is. Lead Core előtét vagy fluora carbon, fix ólom vagy csúszó, esetleg elhagyós, ha a helyzet úgy kívánja. Többször hallottam olyan szörnyűséget, hogy 8 -10 halat is akasztott a horgász, de eggyiket sem tudta megfogni. A halak mind akadóba menekültek és szakítás lett a vége. De miért várta meg a nyolcadik-tizedik alkalmat? Ilyen esetben vagy azonnali taktika váltás már a második halvesztésnél, vagy keressünk másik helyet a halak védelme érdekében.

3

Előke hosszúság: Bizony nagy jelentősége van! Vízalatti felvételeken megfigyelhető, hogy az óvatosan táplálkozó pontyok folyamatosan kifúják a horgot. Várjuk a kapást, de semmi. Azt gondoljuk nem eszik a hal. Pedig már lehet 10 szer vették fel a csalit annélkül, hogy egy csippanásunk is lett volna. Váltás rövidebb előkére és máris akad a hal. Kis apróság, de a horgászat sikere múlhat ezen.
De lehet a túl rövid előke miatt marad el a kapás. Főleg nagyobb iszapos részeken fordúlhat elő, hogy hosszabb előkére kell váltani. Bár a pontyok szívesen turkálják az iszapot, egy túl rövid előkét a besúlyedő ólom estlegesen túl mélyre húzhatja be.

Előke vastagság: Egy Háromfai horgászat alkalmával figyeltük meg, hogy vékonyabb előkével lényegesen több kapást sikerült elérnünk. Hosszú kapástalan időszak végére tettünk pontot, amikor előkénket 25lb-ról 15 lb-ra változtattuk. Amikor vissza váltottunk vastagabra a kapások ismét elmaradtak.
A legtöbb horgász lágy fonottat használ rendszeresen. Valóban a csali legtermészetesebben a lágy fonott előkén leg megfelelőbben, viszont főleg a hosszabbakat a pontyok sokszor könnyedén ki tudják fújni. Erren találták ki a merevebb flour carbon zsinorokat. Merevsége miatt a nehezebben kifújható és ez álltal a horog jobban akad. A változtatás ezen a téren is sikert hozhat. Aki nagyon idegenkedik a merevebb előkétől, esetleg próbálkozzon kombi riggel, sok szép halat köszönhetek ennek a okos megoldásnak.

4

Horog méret: Teljesen biztosan állítható, minél kisebb a horog annál több a kapás. A kisebbet nem csupán a nagyságra értem, hanem a súlyára is. Nyílván nem lehet a horog méretet végtelenségig csökkenteni, hiszen a halat ki is kell venni vele, de én 4 es méretnél nagyobbat már nagyon ritkán használok.

Idén nyár elején egy nagy víztározón horgásztunk. 3 nap állt csupán a rendelkezésünkre. Fogtunk szép halakat 15-18 kiló között, de tudtam, hogy ebben a vízben, sokkal nagyobb halak is élnek. Egyik botomon szinte mindent megváltoztattam. Rövidebb vékonyabb előkére váltottam, horog méretemen pedig 6 osra csökkentettem. A végszereléket az etetéstől távolabra csupán egy pva val szerelve helyeztem el. Egyedül a csali nem változott, maradt a Big Boilie Force One. Ennek a váltásnak egy hibátlan 24,60 kg-os töves lett a jutalma!
Tehát mindent összegezve ha horgászatunk alkalmával a „ csoda” nem érkezik meg, tudi kell, hogy eljött a változtatás ideje! Mert a csodát nem várni kell, hanem csinálni!!
24,60 kg

5

6